Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen

Jaap Kettenis

Jaap Kettenis   * 12 juni 1942 –  30 september 2014

Zoals de meesten van u zullen weten was scouting belangrijk in het leven van Jaap. Ik heb begrepen dat hij als kind al zelf welp was; daarna heeft hij de scouting nooit meer losgelaten. Jaap is altijd actief gebleven en vervulde in de loop van de jaren allerlei rollen als schipper voor oudere jeugd, als bestuurder maar ook als klusser en zelfs als de zeegod Neptunus. Dat laatste vergt wel wat van je: gekleed in een zwembroek, met zeewier en visnetten om je heen gedrapeerd en voorzien van een drietand optreden voor de ouders en kinderen.  Jaap draaide er zijn hand niet voor om.

Jaap was vooral ook de pater familias binnen onze scoutinggroep de RMWG en degene die ook altijd achter de schermen actief was. En dan bedoel ik niet alleen zijn rol als bewaarder van vele dozen archiefmateriaal maar ook als de centrale regelaar die een vrijwilligersvereniging zo nodig heeft.

Ik ken Jaap vanaf circa 1995 toen ik hem voor het eerst zag in de rol van Lange Doener bij de installatie van mijn dochter bij de bevers. Een indrukwekkende eerste kennismaking, want Jaap was in de rol van Lange Doener een exotisch uitgedoste figuur met pandjesjas en hoge zwarte hoed.  Daarna heb ik met Jaap in het stichtingsbestuur gezeten als oudervertegenwoordiger en toen ik later voorzitter van het groepsbestuur werd zag ik Jaap zeer regelmatig. Jaap was namelijk niet alleen de Lange Doener maar ook een echte doener.

Zolang als ik Jaap ken was de rommel bij het scoutinggebouw hem een doorn in het oog.  Jaap hield van enige orde en netheid en hij drong vaak – op zijn kenmerkende manier – aan op het afvoeren van overbodige troep van het terrein. Wij zijn samen ook heel wat keren naar de afvalstort van de gemeente gereden met een aanhanger die uitpuilde van de oude bankstellen en ander  grof vuil.  Als niet-particulier moesten wij eigenlijk betalen, maar omdat de beheerder daar Jaap altijd als “die meneer van de scouting” herkende gold dat voor ons nooit.

Ook zijn gedegen geordende documentatie en gedetailleerde draaiboeken waren kenmerkend voor Jaap en ik moet zeggen dat ik vooral op het eerste wel eens jaloers was.

Toen de senioren in 2012 op zeilkamp gingen in Friesland, en dat klinkt eenvoudiger dan het is: de zeilboten worden dan achter het motorjacht “Halve Maen” vanaf de Kaag over het IJsselmeer naar Friesland gesleept, had Jaap aanvankelijk wat twijfels over de voorbereiding.  Toen later bleek dat je de sleep met webcams via internet kon volgen, is hij denk ik wel enigszins gerustgesteld in de aanpak van de veiligheid.

Veel mensen van de leiding zullen zich ook de kampen met Jaap herinneren, als hij  ’s avonds met hen een Beerenburgertje dronk in de tent. Of soms ook wel twee.

Wij hebben samen ook heel wat geklust bij de scouting. Zo herinner mij nog goed dat wij een keer op een zonnige zaterdag een afscheiding voor de afvalcontainers bij de ingang gebouwd hebben. Grotendeels met stukken hout die over waren. Ons “meesterwerk” heeft het geloof ik één dag uitgehouden, omdat het ’s nachts nogal hard ging waaien. Maar goed, het had de scouting ook niets gekost en wij waren een ervaring rijker. Vorig jaar zomer heeft Jaap nog meegeholpen met het uitzoeken van een keuken voor het Meeuwennest  en zijn streven was nog om de vlaggenmast een keer echt goed op te knappen. Dit is er echter niet meer van gekomen.

Jaap is ook altijd degene geweest die het initiatief nam namens de scouting bij officiële gelegenheden. Zo heeft hij Koninklijke onderscheidingen voor een aantal mensen van de oud-leiding aangevraagd. Ook was het Jaap die altijd de toespraken hield voor een groter publiek bij leuke en bij trieste gelegenheden.

Jaap is van grote betekenis geweest voor de scouting.

Hij was gedreven, betrokken en oprecht geïnteresseerd in de mensen. Wij zullen hem enorm missen.

Aart Kooij

******************************************************************

No Comments :

* Your email address will not be published.